Chez Lucie
Oprava / doplnění receptu z vánočního speciálu časopisu F.O.O.D.
Foto: Barbora Lundgren Pokud jste si zakoupili vánoční speciál časopisu F.O.O.D., ráda bych se omluvila za chybu, která vznikla při kopírování postupu na čokoládový dort s citrusy. Pro jistotu tedy zde uvádím celý recept, tak jak je v mojí kuchařce …
9. narozeniny - opravdická kuchařka
Zdá se to neuvěřitelné, ale můj blog měl letos v létě 9. narozeniny. Týden před nimi jsem odevzdala rukopis svojí první kuchařky. No a za měsíc a kousek vyjde. Papírová, voňavá, s krásnými fotkami od Báry Kravkové. Jsem z toho celá naměkko a myslím, …
Forest Fruit Mousse Cake with Mirror Glaze / Dort z lesního ovoce se zrcadlovou polevou
Na svojí práci nejvíc miluju, když můžu zkoušet něco nového. A taky, když mám při vytváření dortů volnou ruku. Když se to sejde v jedné zakázce, jsem šťastná jako blecha. Nedávno jsem totiž byla na kurzu u Petry Stahlové a chtěla jsem si vyzkoušet …
Citrónovo - makový dort s tvarohovým krémem
Někdy je toho na mě v práci moc. Život se zcvrkne jen na "ráno (vlastně uprostřed noci, ale říkám ráno, abych se nezhroutila) vstanu, jedu do práce, makám jako fretka, jedu zpátky a večer (ve skutečnosti skoro odpoledne) si jdu lehnout." A …
Čokoládová pěna a macarons s čokoládovo-mangovým krémem
Slunce. Moře, léto. Party, hudba, přátelé. Salát z chobotnice, čerstvá ryba, vychlazené bílé víno a čokoládová pěna s mořskou solí. Dovolená. Inspirace. Štěstí. Pro dnešek bude muset stačit ta pěna. Čokoládová pěna Ingredience na 4 velké porce: 120 g …
Kurz vaření v Thajsku
Koncem loňského roku mi jeden kamarád řekl, že jestli sem rychle něco nenapíšu, bude můj blog mrtvej . Vlastně mi to v průběhu roku říkalo dost lidí, což stejně nebylo potřeba. Věděla jsem to sama. Jenže to nešlo; nechtělo se mi nic péct, nic vařit, …
Zázvorové crème brûlée s citrusovým kompotem a kandovanou kůrou
Budeme dělat, že poslední příspěvek jsem nenapsala před dlouhými čtyřmi měsíci, co říkáte? Zdá se, že blog už prostě nebude jako dřív a já se pokusím kvůli tomu netrápit. Tak. Kdo na mě ještě nezanevřel, za odměnu tu má recept na dezert, který jsem …
Naked Cake / Čokoládový dort s hruškami, Proseccem a skořicovým mascarpone
Naked cake neboli nahý dort. Když jsem ho prvně viděla, absolutně mě ten nápad nadchnul. Nejsem vůbec příznivce potahovaných dortů - málokdy marcipán doladí chuť dortu, který je schovaný pod ním (a to nemluvím o těch několikacentimetrových vrstvách …
Vanilkový dort s čokoládovým krémem s mučenkou - bez lepku a laktózy
Jo, došlo i na mě a přišel požadavek na dort pro alergika. Což o to, bezlepkový piškot jsem měla natrénovaný od kolegyně z práce, ale dort bez laktózy? V alergiích se vůbec nevyznám, já i moji blízcí můžeme všechno a tak jsem to nikdy nemusela řešit. …
6. narozeniny (bez dortu, zato šťastná)
Můj blog má dneska šesté narozeniny. Je mi trochu smutno, že to tady flákám, neupekla jsem si žádný velkolepý dort a dokonce ani malý obyčejný cupcake. Přiznávám, že na to v poslední době prostě nemám sílu - a navíc, prodloužený víkend, který jsem …
Charlotta - Výzva The Daring Bakers'
Červnovou Výzvu pro nás připravila Rebecca z blogu BakeNQuilt . Vyzvala nás, abychom připravili jeden z klasických dezertů - Charlottu. Chystala jsem se na ni už roky, naposledy vlastně nedávno, když pro čtenáře časopisu Gurmet vytvořila jednu …
Focaccia - Výzva The Daring Bakers'
Měla bych tomu spíš začít říkat Výzva Opožděných pekařů. A taky přiznat, že tuhle focacciu jsem už ani dělat nechtěla, ale pak jsme si s kamarádkou dohodly oběd-piknik a vypadalo to, že bych měla něco upéct. No a dnešní počasí rozhodlo o tom, že to …
Karamely s mořskou solí
Možná vám to bude znít divně a budete se ze začátku trochu ofrňovat . Asi jako každej , kdo o slaném karamelu slyší poprvé. Ale pak to ochutnáte a zjistíte, že bez toho nedokážete žít. Nebo dokážete, ale bude to dost smutnej život. Karamely jsem …
Tarte Tatin - Výzva The Daring Bakers'
Březnovou Výzvu pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen . Vyzvala nás, abychom upekli klasický francouzský dezert - koláč Tarte Tatin. Povinným úkolem bylo připravit si domácí těsto, náplň jsme mohli zkoušet různou. Já jsem se …
Tarte Infiniment Café / Nesmírně kávový koláč
Řeknu vám, krátkej tejden je bezva. Do práce jen na dva dny, to je jako nic, a zbytek času máte jen pro sebe. Z čehož bohužel vůbec nevyplývá, že bych měla doma uklizeno, uvařeno, vypráno a zkoušela nové recepty, ale jen to, že pořád někde lítám a …
Výzva nejodvážnějších pekařů
Co se děje, že se tu už od Vánoc nic neděje? Stal se můj blog dalším v řadě, který jen tak v tichosti skončí? Doufám, že ne, i když poslední dva měsíce jsem - jak jste si asi všimli - nenašla energii cokoliv napsat. Není to ovšem tak, že bych …
Veselé Vánoce
Přeji vám všem příjemné prožití Vánoc v kruhu těch, které máte nejraději, spousty dobrot na svátečním stole a kupu inspirace ve vašich kuchyních v novém roce.
Čokoládové lanýže s kandovanou pomerančovou kůrou, Amarettem a praženými ořechy
O vánoční cukroví moc nestojím, oblibu vanilkových rohlíčků nechápu, ale čokoládu, tu můžu vždycky. Čokoládové lanýže jsou snadné a kromě Vánoc recept využijete kdykoliv budete potřebovat někomu darovat vlastnoručně vyrobenou bonboniéru. Základní …
Paris-Brest - Výzva The Daring Bakers'
Listopadovou výzvu pro nás připravila Luisa z blogu Rise of the Sourdough Preacher . Vyzvala nás, abychom upekli klasický francouzský dezert Paris-Brest. Juchuchůůů, na ten jsem se chystala už tak dlouho, že to začínalo být ostudné. Původně jsem …
Dýňová roláda
Nemůžu si pomoci, ale mám neodbytný pocit, že babička s mámou se mě v dětství od pečení snažily nenápadně odradit. Jak jinak si mám vysvětlit, že z kynutého těsta udělaly strašáka "MUSÍŠ-vstávat-ve-čtyři-není-jiná-možnost", že o taženém …
Pumpkin Pie / Dýňový koláč
Když jsem v sobotu vyrazila na Náplavku na trh, od vody šla hrozná zima a já zatoužila po nějakém utěšujícím podzimním jídle. Koupila jsem dvě dýně - hokkaidó a halloweenskou. A místo toho, abych - jako celé léto - postávala s kamarády u řeky, …
Kolache / Koláče - Výzva The Daring Bakers'
Zářijovou Výzvu pro nás připravila Lucie z blogu Chez Lucie. Cože? Jo, čtete správně, tento měsíc jsem Odvážné pekaře vyzvala já. Úkolem bylo upéct jeden ze tří druhů koláčů - moravský, chodský nebo pražský. Celý měsíc jsem byla natěšená, až uvidím, …
Ensaimada - Výzva The Daring Bakers'
Srpnovou (ano, vím, že už skoro konec září, nějak to letí) Výzvu pro nás připravila Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen . Vyzvala nás, abychom se pokusili upéct buď kürtőskalács (u nás známý jako trdelník) nebo ensaimadu. Na trdelník jsem neměla …
Tart aux Fraises et aux Loukoums / Koláč s jahodami a lokumem
Já: (nadšeně): hned jak jsem ten koláč v kuchařce uviděla, hned jsem věděla, že je přesně pro tátu! Máma: (nevěřícně): vždyť je růžovej! Já: (s výrazem "detailistko!"): ale je v něm lokum ! Je to tady - došlo na slibovaného bratrance od …
Velká sýrová nakládačka - Kapr na kmíně
Už si ani nepamatuju, kde jsem prvně narazila na zmínku o soutěži v nakládání hermelínu - Velké sýrové nakládačce - a ani jak mě napadlo se přihlásit. Jak můj první naložený sýr skončil, si můžete přečíst tady a jaké to bylo následující roky pak …
Éclair caramel au beurre salé
foto: Jiří Ondráček Neměla! Neměla jsem sem tuhle fotku dávat dřív, než dopíšu text. Teď na ni koukám a nemůžu se ani trochu soustředit. Myslím na Paříž, na zpožděné letadlo a tak trochu zoufalé půlnoční pobíhání po letišti, na svou špatnou …
Tvarohová zebra s levandulí - Výzva The Daring Bakers'
Červencovou výzvu pro nás připravila Ruth z blogu The Crafts of Mommyhood . Vyzvala nás, abychom byli kreativní a připravili dort nebo koláč s překvapením. Jaké to bude překvapení nechala na nás. Po prostudování receptů, které pro nás Ruth vybrala, …
5. narozeniny (s Antoniem Bachourem)
Nikdy bych nevěřila, že se můj blog někdy dožije pěti let. A je to tady! Musela jsem se podívat na loňský narozeninový post, abych se ujistila, že to nejsou čtyři, ale opravdu pět. Páni. Jsem trochu dojatá, přeci jen, není to úplně málo. Když se tak …
Panna cotta z bezových květů s bezinkovo-vinným a citrónovým želé
foto: Café Lounge Taky máte pocit, že jaro a léto letí jako blázen a vůbec všechny ty plody přírody nestíháte? Mrk a bez je v čoudu. Mrk podruhé a kunratické jahody jsou skoro pryč. Mrk potřetí a kdo-to-má-sakra-stíhat-všechno-najednou? Třešně, …
Mini-cheesecakes z bezových květů
Letos jsem sběr bezových květů značně podcenila. Poprvé jsem vyrazila moc brzy, kdy kvetly jen vršky keřů, kam jsem nedosáhla. Podruhé jsem se těšila, jak si nasbírám velkou kupu během výletu do Všenor na slavnostní otevření byof baruCidrerie . Jenže …