Slow Food Prague
Změny ve vedení a reprezentaci Slow Food Prague
Dne 3/3 se konal Sněm Slow Food Prague, kde byl zvolen nový výbor v čele s novým prezidentem. Prezidentem se stal Mgr. Igor Holub Výbor byl rozšířen na tyto osoby: Blanka Turturro Ing. Eva Jelínková Ing. Renata Lukášová Ing. Dagmar Tůmová Vzhledem ke …
SAPA – chuťová inspirace? 23.3.2014
Další akce Slow Food Prague bude poodhalení tajemství vietnamské kuchyně. Menu nedělního oběda doporučuje průvodce Jakub. Bude to nová chuťová inspirace pro naše kulináře? Pozvánka zde: SAPA chutě 23.3. .2014
Restaurant Daliborka – umění starých mistrů
Už v roce 1912 se v klidné vilové čtvrti plné zeleně nacházel hostinec Daliborka. O sto let později vás historická secesní budova Club Hotelu Daliborka uvítá decentním interiérem nesoucím stopy původního secesního vybavení a především všudypřítomným …
Úspěšná Jídelna snů na Tusarce jede dál!
Dalším pokračováním projektu Jídelny snů na ZŠ Tusarova bylo vaření s šéfkuchařem Mariem. „Jsou jako pytel blech“, vyjádřil se šéfkuchař o žácích 6. třídy, “ale většina jich zvědavě proniká do kuchařské magie a objevuje, jak se třeba celer změní na …
Co s pórkovými listy?
Zkuste pórek na máslové strouhance Jedna ze zimních zelenin je i pórek. Zkusili jste ten z tržnice? Je menší a má výraznější chuť než ten gigantický ze skleníků. 8 slabších rostlin pórku, mohou být i samotné tvrdší části listů 2 lžíce másla 3 lžíce …
Jaký byl náš Restaurant Day ?
Děkujeme za účast kulinářům, kteří spontánně vytvořili čtyři kulinářská stanoviště naší Slow Food živelné restaurace v Dlouhé. Voňavé buchty se třemi náplněmi od DVOU BUCHET. Zázračné dortíky a barevné koláče Markéty a Eriky z MARKÉTINY CUKRÁRNY …
Zpátky ke kořenům, tentokrát do pražských Kunratic
A máme tu další restauraci doporučovanou Slow Food Prague. Restaurace Lokál U Zavadilů se nachází v Kunraticích, daleko od ruchu pražského centra. V místě oblíbeném turisty a zároveň s čilým místním životem tak vznikl další z řady Lokálů nabízejících …
Slow Food Prague na Restaurant Day v Dlouhé
Cestujete rádi? A co jíte na cestách? Místní kuchyni podávanou v restauracích nebo zkoušíte své variace s místními surovinami? My jsme dali vařečku do ruky skupině italských milovníků jídla, ať dají italskou chuť místním surovinám zakoupeným v pražské …
Podpora spolupráce pražských zemědělskopotravinářských výrobců s výzkumnými subjekty -dotace!!
Patříte mezi zemědělce nebo potravinářského výrobce v Praze? Pak čtěte, zda tato nabídka není právě pro Vás!! Program rozvoje venkova Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp. inovací) v potravinářství pro území hl.m. Prahy …
Restaurant Day II 16.2.2014
Již podruhé Slow Food Prague otevírá jednodenní restauraci v TRAVELLERS HOSTEL PRAHA . Zájemcům - kulinářským tvůrcům nabídneme: prostor, servis stolů, nádobí, nealko nápojů a atmosféru české i mezinárodní společnosti hobbykuchařů. Náš program: …
Habánské sklepy letos slaví již 400 let od svého založení
Před čtyřmi sty lety, v roce 1614, byly ve Velkých Bílovicích postaveny Habánské sklepy. Stejnojmenné vinařství, které navazuje na mistroství a odkaz habánů, se proto rozhodlo toto výročí v letošním roce připomenout. V rámci oslav připravilo několik …
Zaslouží si potraviny být prodávány v akci?
Naučili jsme se stále intenzívněji kupovat „za levno“. Ano, rozumím tomu, když končí sezona a je třeba vyprázdnit prodejní i skladové prostory a poskytnout je novým modelům. Ale jakou logiku mají akce s potravinami? Vždy nám evokují pocit nějakého …
Slow večer u společného stolu 29.1.2014
Tentokrát jsme si společný stůl zadali v centru Prahy. Jak se tu vaří a pije z českých zdrojů posoudíme na společném večeru, jímž nás provede šéfkuchař Lukáš Nevyjel Kdy: 29/1 od 18.00 hod Kde: Nota Bene Mikovcova 4, P2 Pozvánka zde: NOTA BENE 29.1.2014
Silvestrovská lososová pěna
250 g uzeného lososa 200 g sýru lučina nebo mascarpone 1-2 lžíce koňaku pažitka nebo jarní cobulka sůl, pepř Touto lososovou pěnou pohostíme náročné labužníky, neboť lze celkem snadnou přípravou docílit rafinovaného a velice chutného doplňku …
P.F.2014
Až si budete přát hojnost a lásku v čase vánočním, nezapomeňte řádně pročíst etikety, zda vás zase někdo nešidí levnou náhražkou, ať už čehokoli. Pojďte v příštím roce začít každý u sebe být: dobrý, čistý a férový… Alespoň první pokus by mohl vyjít, ne?
Poslední trh sezóny 2013 aneb Silvestr před Silvestrem
Jak v zimě na trh? V sobotu 28. prosince 2013 budou poslední letošní trhy na Jiřáku (náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3). Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely! Budou připraveny rozmanité chlebíčky a …
Vánoce našich babiček
Dne 11. prosince se paní Vlaďka Kroupová, členka Slow Foodu Prague a majitelka táborského cukrářství Ambrozia, zúčastnila v roli odborné porotkyně soutěže cukrářů SOU Gastronomie U krbu, o pohár starosty Prahy 10. Název soutěže? „Vánoce našich …
Nad prázdnými hrnci
Poslední setkání Slow Food Prague v roce 2013 bylo nad našimi hrnci, lépe řečeno nad tím, co jsme sami uvařili a upekli. Bylo ve znamení celosvětové oslavy Terra Madre Day 2013 A holá pravda? Labužník sám sebe neošidí. Na stole se ocitla mistrovská …
Terra Madre Day – celosvětová oslava místních potravin a pohosninnosti
Roku 2009 navrhla mezinárodní organizace Slow Food své síti celosvětovou společnou oslavu dvacátého výročí svého trvání. Ke dni 10/12jsou tak pořádané akce zasvěcené přípravě a jídlu lokálních produktů, ať se nacházíte na jakémkoli místě planety. …
Jak je to s hruškami na českém trhu?
Hruška je vedle jablek tradičním českým ovocem. Oblíbené sladké plody ale mizí. Sice je ještě stále prodávají v supermarketech a podél silnic, ale jejich spotřeba rok od roku klesá. Situaci výrazně napomáhá fakt, že Česko je závislé na dovozu ovoce a …
Taky jste ve škole nejedli růžičkovou kapustu?
To bude tím, že vám ji navařili s mozzarellou. Zkuste to sami!! 300 g růžičkové kapusty 100 g mozzarelly 2 lžíce panenského olivového oleje sůl dle chuti Očistěnou a umytou růžičkovou kapustu uvaříme v horké slané vodě tak, aby měla ještě pevnou …
Růžičková kapusta s mozzarellou
300 g růžičkové kapusty 100 g mozzarelly 2 lžíce panenského olivového oleje sůl dle chuti Očistěnou a umytou růžičkovou kapustu uvaříme v horké slané vodě tak, aby měla ještě pevnou strukturu. Opláchneme studenou vodou pro zachování barvy. Na pánvi …
Utajené glutamáty
Glutamáty a jejich nebezpečí. I když čteme etikety, nemáme jistotu, že se dozvíme, co potraviny obsahují. Proto: VAŘTE DOMA Z ČERSTVÝCH SUROVIN DOMÁCÍHO PŮVODU!! http://www.stream.cz/nejnovejsi/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty
Náš první Restaurant Day v Dlouhé
Náš Restaurant Day v areálu Travellers Hostel Praha byl velmi příjemný. Zahajovali jsme krátce po 13. hod a přestože ze začátku se zdálo, že zájem bude malý, nalákali jsme spoustu lidí. Návštěvníci Prahy byli nadšeni našimi pokrmy i pohostinností, …
Restaurant Day v Praze společně s Traveller Hostel Praha 16.11.2013
Jako úplně horká novinka do zítřejšího studeného dne působí účast Slow Food Prague na světové akci: RESTAURANT Day. Prostřeme v Praze 1, v podchodu v Dlouhé 33, kde společně s TRAVELLERS HOSTEL PRAHA budeme hostit pocestné. Nevím, kolik hvězdiček*** …
Terra Madre Day – Hostina z našich hrnců
Prostřený stůl sbližuje členy rodiny, přátele , ale dokonce i národy. Pojďte s námi stolovat a oslavit tak Terra Madre Day. Menu bude pestré a bude z darů naší matičky Země. Připravíme sami Pohostíme se vzájemně. Užijeme si společně. No neberte to! …
Posezení členů v Travellers Hostel Praha
Na příjemném posezení členů Slow Food Prague při degustaci jídla a sklence vína v Club room TRAVELLERS HOSTEL PRAHA / In the evening of 7th of November, 2013, in the Club room of TRAVELLERS HOSTEL PRAHA, we hosted a friendly gathering of Slow Food …
Strakonický Dudák v italském Udine
Ve dnech 31. října až 3. listopadu se v italském Udine konal veletrh potravin “Good Udine”. Vystavovali zde výrobci potravin z Itálie a nejbližších států. Na tomto veletrhu, v sekci Slow Food předvedl letos prvně svou pohostinnost náš člen, …
Předvánoční vaření 20.11.13
Pokračováním říjnového společného večera s ochutnávkou specialit podzimní přírody vytvořených před našima očima, bude druhý večer, kdy budeme přítomni interaktivnímu kurzu vaření vánočně laděného menu o několika chodech… Pozvánka: Předvánoční vaření …
Degustace v Kastrolu
Co bylo nového na posledním Slow Food společném večeru? Nejdříve kurz sabrage =sabráže, kde se naše dívky předvedly v otevření šumivého vína malým mečíkem Pak následovalo úžasné degustační menu: talíře studených předkrmů, polévka s rybou …